Spelregels

De officiële spelregels worden bepaald door de nationale badmintonbond, Badminton Nederland.

Badminton
Badminton is al een hele oude sport. Wereldwijd wordt aangenomen dat India de bakermat is van het badminton. Daar werd een spel gespeeld dat Poona heet en veel weg had van het huidige badminton. Engelse officieren introduceerden de sport vanuit India in Engeland. Omstreeks 1875 werd het spel intensief gespeeld op een Engels landgoed dat Badminton heet en daar heeft de sport zijn naam gekregen. Badminton is een olympische sport die wordt gespeeld met een racket en een badmintonshuttle. De shuttle, die gemaakt kan zijn van nylon of van veren, wordt over een net heen en weer geslagen met de rackets. Badminton wordt in een zaal gespeeld, zodat er geen hinder van wind en andere weersomstandigheden is. In Aziatische landen, zoals China, Japan en Indonesië, wordt badminton massaal gespeeld. Van de westerse landen zijn vooral Denemarken, Duitsland en tegenwoordig ook Spanje, landen met aanzienlijke prestaties op het gebied van de badmintonsport. Badminton staat sinds 1992 op het programma van de Olympische Spelen. Daarvoor was het tweemaal een olympische demonstratiesport; in 1972 en 1988.

 

Benodigdheden
Ten eerste heb je natuurlijk een badmintonracket nodig. Een vereniging heeft vaak wel een racket dat je kunt lenen als je wilt ontdekken wat badminton is. Wil je er één kopen, laat je dan goed adviseren door een trainer of een gespecialiseerde winkelier welk racket bij je past (denk aan bespanning, gripdikte, prijs en merk). Tegenwoordig is het raadzaam rackets te bestellen via internet. Bij de ‘links’ op deze internet website zijn een aantal webshops te vinden. Via trainster Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zijn er mogelijkheden om een nieuwe bespanning te laten aanbrengen in een racket. Om te badmintonnen is een shirt, een korte broek of rok en een paar goede indoorschoenen voldoende. Schoenen moeten licht, veerkrachtig en soepel zijn. Tevens mogen ze geen strepen op de sportvloer achter laten. Natuurlijk moeten ze ook steun en grip bieden. Na afloop van een wedstrijd is een trainingspak aan te raden om afkoelen te voorkomen. Tenslotte heb je een shuttle nodig. Er zijn nylon shuttles voor beginners en veren voor gevorderden. Meestal kun je gebruik maken van de nylon shuttles van de vereniging. Veren shuttles zijn meestal tegen kostprijs te koop bij de vereniging.

Badmintonbaan
Het speelveld voor badminton is 13,4 meter lang en 6,1 meter breed. Het net moet bij de palen 155 cm hoog zijn. De vrije hoogte boven het gehele speelveld moet minimaal 7,00 meter zijn. Bij een hoogte van 6,00 meter kan hiervoor dispensatie worden aangevraagd. Bij een even aantal punten van de serveerder, serveert deze speler vanaf zijn rechtervak schuin naar het linkervak (gezien vanuit zijn oogpunt) van zijn tegenstander. Bij een oneven aantal punten van de serveerder, serveert deze speler vanaf zijn linkervak schuin naar het rechtervak (gezien vanuit zijn oogpunt) van zijn tegenstander. In het enkelspel (ES) geldt zowel bij de service als tijdens de rally het lange smalle veld, dus zonder de tramrails aan de zijkant. In het (gemengd) dubbelspel (DS) geldt tijdens de rally het lange brede veld, dus inclusief de tramrails aan de zijkant. Alleen bij de service in het (gemengd) dubbelspel wordt het vak beperkt. Die service moet in het korte brede veld vallen, dus zonder de tramrails aan de achterkant.

 

Wedstrijdonderdelen
Badminton kent vijf spelsoorten: het mannenenkelspel (ME), het vrouwenenkelspel (VE), het mannendubbelspel (MD), het vrouwendubbelspel (VD) en het gemengd dubbelspel (GD). Voordat het spel begint moet er getost worden. De winnaar van de toss mag een keuze maken; als eerste serveren of ontvangen, óf de speelhelft waarop de wedstrijd begonnen wordt. De verliezer van de toss maakt vervolgens de overgebleven keuze. Indien bijvoorbeeld de winnaar van de toss ervoor kiest om eerst te serveren, dan is de verliezer van de toss de eerste ontvanger en kiest deze dus de kant van het veld waarop hij/zij begint. Bij iedere service wordt er een punt gescoord door één van beide partijen. Dit heet het rallypoint systeem.

Spelregels: hoe start het spel
Bij een stand 00-00 en alle even punten wordt geserveerd vanuit het rechter servicevak. Bij alle oneven punten wordt geserveerd vanuit het linker servicevak. Zolang een speler punten maakt, blijft deze speler serveren. Wordt er een fout gemaakt, dan gaat de service naar de tegenstander. Deze scoort hiermee tevens een punt. Bij een even stand wordt er vanuit het rechter servicevak geserveerd. Bij een oneven stand wordt er vanuit het linker servicevak geserveerd. Er wordt alleen van servicevak gewisseld als de serverende speler een punt maakt. De tegenstander wisselt dan niet van vak. Indien de servicebeurt is verloren, gaat de service over naar de tegenstander.

In het dubbelspel mag per servicebeurt één van de spelers van een team serveren. Zolang een dubbelcombinatie punten maakt, blijft deze dubbelcombinatie serveren. Wordt er een fout gemaakt, dan gaat de service naar de tegenstanders. Deze scoren hiermee tevens een punt. Bij een even stand wordt er vanuit het rechter servicevak geserveerd. Bij een oneven stand wordt er vanuit het linker servicevak geserveerd. Er wordt alleen van servicevak gewisseld als de serverende dubbelcombinatie een punt maakt. De tegenstanders wisselen dan niet van vak. Indien de servicebeurt is verloren, gaat de service over naar de tegenstanders.

Een service is goed als deze onderhands geslagen wordt (het racket is naar beneden gericht), deze diagonaal over het net in het juiste speelveld wordt gespeeld, de serveerder de lijnen van het servicevak niet raakt en  de serveerder met beide voeten op de grond staat.

Spelregels: puntentelling
Badminton wordt gespeeld volgens het principe van best-of-three games. Dat wil zeggen dat de speler die het eerst twee games wint, ook de wedstrijd wint. Als er na twee games een gelijke stand is, wordt er een derde game gespeeld. Na elke game wordt van speelhelft gewisseld. In de derde game wordt bij 11 punten van speelhelft gewisseld. De winnaar van een game begint met serveren in de volgende game. Bij alle spelsoorten geldt dat je wint als je 21 punten hebt gescoord en er minimaal 2 punten verschil is. Er wordt bij 20-20 door gespeeld totdat een speler met twee punten verschil wint. Maar als beide spelers op 29 punten staan, dan is het eerstvolgende punt beslissend voor de winst van de game of wedstrijd. De maximale gamestand is dus 30-29.

In 2014 is er door de BWF (internationale badmintonbond) een proeperiode gestart waarbij op een aantal toernooien het best-of-5 principe met sets tot en met 11 punten wordt gespeeld. Dit alles om de sport aantrekkelijker te maken voor TV-uitzendingen en dergelijke. Na deze periode zal besloten worden wat dit voor gevolgen heeft voor de huidige puntentelling.

Spelregels: punt scoren
Er wordt door een speler een punt gescoord wanneer de shuttle in het speelveld van de tegenstander op de grond ligt. Natuurlijk wordt er ook een punt gescoord wanneer de tegenstander de shuttle in het net, onder of tegen het net, tegen het plafond, de zijmuren of buiten het speelveld slaat. De tegenstander mag de shuttle ook pas raken wanneer deze over het net is gevlogen. Ook twee keer achter elkaar tegen de shuttle slaan is niet toegestaan. Bij twijfel of onenigheid wordt de rally altijd opnieuw gespeeld. Dit kan ook zijn als er een shuttle vanaf een andere badmintonbaan, in uw badmintonveld valt. Wanneer u bij BC Trilan een introductie training volgt, zullen een aantal begrippen aan bod komen. Logischerwijs zijn er verschillende slagen te gebruiken tijdens een rally. Naast de service zullen begrippen als een lob, een dropshot, een clear, een netdrop en een smash ongetwijfeld aan bod komen!

BC Trilan wenst u veel plezier en succes op de badmintonbaan!